Erotika Webshop

Ez lesz a doboz címsorában.

<script type="text/javascript" src="http://im1.shopmania.org/js/widget/widget_ministore.js"></script>
<script type="text/javascript">
new SHP.WidgetManager({
widget: "ministore",
domain: "partner.shopmania.hu",
obj: 3910,
step: 6,
rowitems: 2,
width: "auto",
height: 500,
roundedcorners: 1,
linktagging: 0,
listmode: "full",
lang: {
lang_prod_all: "Népszerű termékek",
lang_prod_new: "Új termékek",
lang_prod_deals: "Ajánlott termékek",
lang_prod_cat: "Termék kategóriák",
lang_prod_buy: "Megveszem",
lang_prod_next: "Következő lap",
lang_prod_prev: "Előző lap",
lang_prod_back: "Vissza"
},
theme: {
shell: {
background: "#DEC18E",
color: "#850F0F"
},
content: {
background: "#FFFFFF",
color: "#3F3F40",
links: "#8F0404",
price: "#0A0A0A"
}
}
});
</script>
<div class="shopmania_powered"><a href="http://partner.shopmania.hu/?utm_source=widgets&amp;utm_medium=web&amp;utm_content=minishop" target="_blank" class="link_powered">ShopMania eCommerce Widget</a></div><noscript>
Kérjük látogassa meg üzletünket <a href="http://www.intimsziget.hu" target="_blank">Intim Sziget</a>
</noscript>

Sz - P - Sz

Vélemények, érdekes cikkek, történetek és egyéb írások gyűjteménye amelyek segítenek eligazodni a szerelemben, párkapcsolatodban,valamint a szex rejtélyeiben. Itt találhatsz tippeket és tanácsokat a párválasztással, szerelemmel, házassággal és szexszel kapcsolatos témakörökben. Örülnénk, ha Te is elmondanád véleményedet, feltennéd kérdésedet, esetleg elmesélnéd személyes tapasztalatodat. Küldjetek nekünk történeteket, vitassuk meg őket, segít! parkapcsolat.dr@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Szerelem Párkapcsolat Szex

2012.09.22. 20:19 tövis_es_madár

Légy résen! - A bántalmazó kapcsolat 7 ismérve

Címkék: párkapcsolat féltékenység bántalmazás bántalmazó párkapcsolat

bántalmazó.jpgIdőnként a médiában is felkapott téma, de a filmekből – és nagyon reméljük, hogy csak onnan! - már biztosan ismerheted a hatalmas napszemüveg mögött rejtőzködő reszketeg nőket, akik lépcsőn leeséstől kezdve az elbotlásig mindennel próbálják kimagyarázni kék-zöld foltjaikat, miközben valójában fizikai erőszak áldozatai.

Ám a bántalmazás korántsem kizárólag fizikai formában létezik, érzelmi és szexuális formában is megnyilvánulhat. A szóbeli vagy éppen csendes bántalmazás (passzív agresszió) is igen nagy károkat tud okozni a lelkedben. Az érzelmi bántalmazást nehezebb felismerni, mivel nincsenek fizikális jelei, mint például egy nagy pofonnak. A fenyegetőzés, megfélemlítés, lehülyézés, megalázás és hazudozás a szenvedő fél lelkében hagynak nagyon mély nyomokat – és nem csak akkor, mikor megtörténnek, hanem utána még hosszú-hosszú ideig.

Tudd meg, milyen jelekből ismerheted fel, hogy bántalmazó/ erőszakos kapcsolatban élsz!

A bántalmazásnak sok előjele van, amit ha észreveszel partnereden (legyen az nő vagy férfi) szinte biztos, hogy előbb-utóbb előbújik a szög a zsákból és szenvedni fogsz.

1. Félelem. Az első és legbeszédesebb jelzés, a partneredtől való félelem érzésének megjelenése. Ha úgy érzed ügyelned kell arra, hogy mit mondasz és teszel, hogy elkerüld a bajt, valószínűleg bántalmazó a kapcsolat, amiben élsz.

2. Változz! A bántalmazás egy nagyon korai jele, ha a partnered - kezdetben még finoman, kérlelve, viccelődve, vagy "szeretettel" - megpróbál rávenni, hogy változz meg miatta. Ez jelentheti az öltözködési szokásaid "megreformálását", az alakod, hajad, beszédstílusod átalakítását, a baráti köröd "kigyomlálását". Természetesen ez mindig úgy hangzik el, hogy a "te érdekedben történik", illetve, hogy mindezzel "neki szerezhetsz ezzel örömet". Az ilyen kérések elsőre mind nagyon kedvesen és látszólagos szeretettel hangzanak el, de valójában erőteljes figyelemfelkeltő jelei annak, hogy talán egy bántalmazóval van dolgod.

3. Tiszteletlen viselkedés, bántó szavak, kritika.  Egy másik, szintén a kapcsolat korai szakaszában már megfigyelhető jel a tiszteletlen viselkedés veled vagy barátaid, hozzátartozóiddal szemben. Szíved szerint inkább elsiklanál a felett, amikor friss lovagod száján egy veszekedés közben kiszalad az, hogy "mekkora egy idióta vagy!", de ilyenkor gondold végig, hogy te vajon mondanál-e neki hasonlót.

Természetesen a finom, normálisan előadott kritika nem bántalmazó viselkedés, de ha a másik olyasmit mond neked, amitől sírva fakadsz, szorongani kezdesz vagy mélyen megrendül az önbizalmad, akkor alaposan gondold végig, vajon csak te voltál túlérzékeny, vagy a másik szándékosan bántóan fogalmazta meg a mondanivalóját.

féltékeny.jpg

4. Érzelem megvonás. Szintén nem elfogadható viselkedés egy egészséges kapcsolatban az, ha a másik szenvtelenül, szeretettelenül viselkedik veled szemben, ha nem reagál érzelmi és fizikai igényeidre, ha kizárólag a saját kedve határozza meg, hogyan bánik éppen veled, hogyan szól hozzád, hogy átölel-e vagy sem.

5. Mint a mesékben. Igazából a kapcsolat mesébe illő kezdete is sokszor egy figyelmeztető jel, legalábbis akkor, ha a másik túlságosan elsodor a "szenvedélyes szerelmével". A "tudom, hogy egy hónap után ez fura, de nem lennél a feleségem?", vagy a "sohase éreztem még ezt senki iránt, költözzünk össze azonnal!" mind-mind gyanús jelei  annak, hogy az illető magához akar láncolni. Természetesen ez csak akkor gyanús, ha te is  zavarba ejtőnek érzed ezt a túl nagy léptekkel való haladást, illetve, ha a lelkesedés párosul néhány fent említett viselkedéssel.

6. Kontroll. A másik jellegzetes figyelmeztető jele egy bántalmazó kapcsolatnak az, ha úgy érzed, folyamatos kontroll alatt vagy, illetve, ha észreveszed, hogy a másik manipulál. Ez történhet szeretet-megvonással, érthetetlen és hirtelen eltűnéssel, a telefon kikapcsolásával, feltételek felállításával, bármivel, ami azt az érzetet kelti benned, hogy folyamatosan ő diktálja a feltételeket a kapcsolat alakulásában, és hogy neked mindig "viselkedned" kell, különben felháborodik, megsértődik, mélyen megbántódik vagy netán dührohamot kap. Egy ilyen kapcsolatban egy idő után folyton szorongani fogsz, nem mersz önmagad lenni, miközben vészesen csökken az önbizalmad, hiszen a játék tulajdonképpen ez utóbbira megy ki, vagyis arra, hogy hosszútávon már ne láss az életedben semmilyen más perspektívát, minthogy az adott, bántalmazó személlyel élj, az általa diktált szabályok és feltételek szerint.

7. Túlzott féltékenység. Sajnos a bántalmazást gyakran könnyű összekeverni a nagyon erős érzelmekkel. Eleinte ugyebár mindenkinek hízeleg, ha kedvese féltékeny rá… Örömmel tölt el minket az a hit, hogy mennyire szerelmes belénk. Állj! A túlzott féltékenység, a telefonos ellenőrizgetés azonban távolról se a vonzalom jele! A szerelem a tiszteletről és bizalomról szól, nem arról, hogy folyton gyanúsítgatjuk a másikat azzal, hogy félre akar lépni, el akar hagyni minket!

Menekülj mihamarabb, ha partnered:

- bármilyen módon is bánt fizikailag: lökdös, erőszakosan rángat, megráz, megüt, megrugdos, lekever egy pofont, stb.;

- megpróbál uralkodni rajtad és átvenni az irányítást életed különböző területei felett, megmondja, hogyan öltözködj, kivel barátkozhatsz, mikor, mit mondjál;

- gyakran megaláz, olyan érzéseket kelt benned, melyek következtében értéktelennek érezed magad (például mindenért letol, majd hozzáteszi, hogy „De azért szeretlek”);

- azzal fenyeget, hogy megver, vagy kárt tesz magában, ha elhagyod;

- kiforgatja a szavaidat, cselekedeteidet, hogy rosszul érezd magad;

- mindig minden pillanatról elszámoltat;

- mindig balhézik, ha a barátaiddal el akarsz menni valahova;

- szexuálisan olyan dolgokat követel tőled, melyeket nem akarsz megtenni, a „ha szeretnél, megtennéd” szöveggel.

Fontos tudni, hogy még az életveszélyesen bántalmazó kapcsolat sem úgy kezdődik, hogy az első randin az udvarló leken egy pofont, sőt! Egy ilyen kapcsolat általában úgy indul, mint a mesékben, éppen ezért nagyon fontos, hogy már az elején figyelj oda azokra a jelekre, amelyek arra engednek következtetni, hogy egy bántalmazóval van dolgod. Nemcsak azért, mert egy ilyen kapcsolat hosszútávon nagyon romboló hatással van a lelki világodra, és hosszú időre aláássa majd az önbizalmadat, hanem azért is, mert a legtöbb esetben a verbális bántalmazás hónapok vagy évek alatt fizikális bántalmazásba torkollik, ami az életedet is veszélyezteti.  Különösen vigyázz, ha tudod magadról, hogy önbizalom-problémáid vannak, általában ugyanis a bántalmazók az ilyen áldozatokat "választják ki" nagy előszeretettel.

Egy egészséges kapcsolat egyik legfontosabb ismérve, hogy szabadnak érzed magad benne, ami azt jelenti, hogy szabadon bánhatsz az időddel, szabadon választhatod meg, kivel barátkozol, szabadon eldöntheted, milyen ruhákat hordasz, milyen hangosan beszélsz és milyen színű a hajad, de azt is szabadon eldöntheted, kilépsz-e a kapcsolatból, ha úgy érzed, azt kell tenned. Szintén fontos ismérv, hogy a másik szándékosan nem próbál meg manipulálni, sem kontrollálni, és maximálisan hagyja, hogy önmagad lehess, akkor is, ha bizonyos dolgokkal nem feltétlenül ért egyet az életvezetésedet vagy a viselkedésedet illetően.

 Hogyan szakítsd meg az ördögi kört? 

Ha azt vesszed észre, hogy párod a fent leírt módszereket rendszeresen, netán halmozottan alkalmazza, akkor itt az ideje véget vetni a kapcsolatnak – méghozzá villámgyorsan!

free yourself.jpg

Először is teremtsd meg a szakítás biztonságos feltételeit. Ha kell, igényeld valaki olyannak a segítségét, akiben megbízol (barátok, családtagok, stb.). Ha úgy érzed, szükség van rá, fordulj szakemberhez, hogy sérelmeid orvosolni tudd, és tovább tudj lépni. Ne akard egyedül feldolgozni a történteket, a segítségkérés nem szégyen, és nem a gyengeség jele – sőt, inkább azt mutatja, hogy van benned kurázsi újra talpra állni!

Száz szónak is egy a vége, ha úgy érzed, kedvesed nem is annyira kedves hozzád, merj kilépni a bántalmazó kapcsolatból, mindegy mekkora volt valamikor a lángolás. Ugyanis a kutyából sajnos nem lesz szalonna, és a helyzet idővel valószínűleg csak rosszabb lesz. Te pedig ennél sokkal többet érdemelsz! Igenis megérdemled, hogy olyan párod legyen, aki VALÓBAN szeret, aki emberként bánik veled, nem akar kontrollálni, nem szakít el a szeretteidtől, és mindenben ott áll melletted és támogat!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel, kérlek.

Más a véleményed? Mást tapasztaltál? Van egy történeted? Kérlek írd meg kommentben vagy küldd be a tovis.es.madar@gmail.hu e-mailre, tudunk tanulni belőle. :)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://parkapcsolatdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr984796406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ismeretlen_katona 2013.06.09. 13:41:37

Egy elírást találtam benne: 'lovagod' szerepel 'hercegnőd' helyett. :p

zitus79 2013.08.05. 17:24:09

Milyen igaz amit ír.Ilyen kapcsolatban nem szabad megmaradni.Ha van rá mód,akkor ki kell lépni.
Nekem is volt egy zsarnok párrom 16-17 évesen.Nagyon sokat tanultam abból a kapcsolatból.Megtanultam,hogy életem szerelme milyen ne legyen!!!!!!!!

zitus79 2013.08.05. 22:25:34

Mintha csak arról a párkapcsolatról szólna a cikk,mint ami velem is történt.

Mészáros Laci 2014.07.19. 11:47:50

kutyából nem lesz szalonna = ez a bántalmazott félre is igaz: ha arra döbben rá, hogy "minden férfi erőszakos állat", az azt jelenti, hogy ő vonzódik az erőszakos férfiakhoz, aminek a gyökerei esetleg az ő gyerekkorában rejlenek...
süti beállítások módosítása